Sunday, February 17, 2008

PELAMPAU MENYESATKAN ULAMAK 'ASYA'IRAHPELAMPAU MENYESATKAN ULAMAK 'ASYA'IRAH

BUKTINYA : KITAB DAKWAT AL-TAUHID, DR SYEIKH MUHAMMAD KHALIL HARRAS (PROF AKIDAH ISLAMIYYAH AL-AZHAR, BEKAS KETUA JABATAN AKIDAH, CAWANGAN PENGAJIAN TINGGI, FAKULTI SYARIAH, MAKKAH & PEMIMPIN ANSAR AL-SUNNAH, MESIR), T.TH, CET DAR AL-KUTUB AL-ILMIYYAH, BAYRUT : LUBNAN

FOKUS PERENGGAN 1 : TAJUK : AL-'ASYA'IRAH

BELIAU MENGATAKAN : "DAN MAKRUF, SESIAPA YANG TERLIBAT DENGAN MENTAKWILKAN NAS-NAS MUTASYABIHAT DARI GOLONGAN 'ASYA'IRAH SEPERTI IBN FAWROUK SEBAGAIMANA (TERDAPAT) DI DALAM KITABNYA 'AL-TAKWILAAT" KEMUDIAN DIIKUTI SELEPAS ITU (OLEH) ULAMAK MUTAAKHIR AL'ASYAIRAH SEPERTI IMAM AL-HARAIMAYN, AL-GHAZALI, AL-RAZIY, AL-HULAIMIY, AL-AaMIDIY, IBN A'QIL, IBN JAUZIY DAN LAIN-LAIN. DAN SESUNGGUHNYA TELAH SESAT DALAM BAB INI (MENTAKWIL) KEBANYAKKAN ULAMAK 'ASYA'IRAH YANG MANA MEREKA MEMPUNYAI ILMU YANG MENDALAM, AHLI IBADAH DAN MENGHAFAZ AL-SUNNAH SEPERTI IMAM AL-NAWAWI, IZZUDDIN ABD ALSALAM DAN SELAIN DARI KEDUANYA."


JUSTIFIKASI :

1) FAHAMAN PELAMPAU INI MENGANGGAP TAKWIL YANG BENAR SEBAGAIMANA YANG DIRINTIS ULAMAK AHLI SUNNAH WAL JAMAAH SEBAGAI AMALAN SESAT.

2) FAHAMAN INI MENUDUH SEBAHAGIAN BESAR ULAMAK 'ASYA'IRAH SEBAGAI SESAT TERMASUK IMAM AL-NAWAWI DAN SULTAN ULAMAK : IMAM IZZUDDIN ABD AL-SALAM. INIKAH YANG DIKATAKAN SEBAGAI METODOLOGI SALAFUSSOLEH?. INIKAH YANG DIKATAKAN SEBAGAI ANSAR AL-SUNNAH?

3) MALANGNYA, PENDAPAT BERACUN INI DITELAN BULAT-BULAT OLEH WAHHABIY JADIAN MALAYSIA DAN MEREKA TANPA RASA MALU MENGKAFIRKAN & MEMBID'AHKAN ULAMAK DAN UMAT ISLAM YANG MENELUSURI METODOLOGI 'ASYA'IRAH DAN MATURIDIYYAH DI NUSANTARA.

HASILNYA, TUDUHAN INI BERTENTANGAN DENGAN PRINSIP SEBENAR AHLI SUNNAH WAL JAMAAH. BAHKAN MENGUNDANG FITNAH TERHADAP ULAMAK AHLI SUNNAH WAL JAMAAH DAN PERLU DIBENDUNG DARI MENULAR. SEDARLAH WAHAI SAUDARA.


"BERSAMA PERTAHAN MARUAH ULAMAK"

No comments:

Visit Bil.