Tuesday, July 27, 2010

DIKECAM WAHHABIY SINGAPURA

Senarai pembentang kertas kerja Seminar Ahli Sunnah Wal Jamaah Singapura pada 6-7 Febuari lalu.
Zamihan: Benar ustaz Singapura ‘kecam’ saya, tapi tak saman Oleh G. Manimaran June 25, 2010

KUALA LUMPUR, 25 Jun – Penolong Pengarah Pusat Al-Quran dan Ilmu Teras, Zamihan Mat Zin mengakui kertas kerjanya mengenai fahaman wahabi dan ekstremisme di Singapura awal tahun ini mencetuskan rasa tidak senang pada diri seorang ustaz republik itu, yang bukunya telah diharamkan kerajaan Malaysia. Bagaimanapun Zamihan, pegawai kanan Institut Latihan Islam Malaysia itu berkata, beliau tidak disaman oleh ustaz berkenaan yang juga Pengarah Fiqh Consultancy & Services, Abdul Rahman Mohamed sebagaimana didakwa oleh sesetengah pihak.
"Tak ada, tak ada... ceritanya begini. Saya dijemput oleh Persatuan Pembangunan Insan dan Akhlak dari Singapura untuk membentangkan kertas kerja mengenai ancaman pemikiran ektremis di rantau nusantara.


"Saya membentang dan mengatakan bahawa penyumbang kepada kegiatan ektremis di rantau Singapura dan rantau Asia Tenggara ini (salah satu darinya) ialah (amalan) wahabi, lihat Al-Qaeda wahabi, JI wahabi, KMM wahabi... (mereka mendakwa) orang lain tak betul, orang lain tak Islamik, orang lain tak sunnah, mereka sahaja yang sunah, mereka hendak menekankan p(pemikiran agama) ikut acuan mereka sendiri," kata Zamihan pada satu pertemuan dengan The Malaysian Insider di pejabatnya di Bandar Baru Bangi semalam.


Zamihan menjelaskan, beliau menerima beberapa mesej dari emel berkumpulan yang mempertikaikan pembentangannya di Singapura dengan pelbagai kritikan. Kata beliau, antara yang mengkritiknya ialah Abdul Rahman sendiri, yang merupakan penulis buku berjudul "Pelik Tapi Benar" yang telah diharamkan oleh Malaysia. "Bila saya berada di Singapura saya mempampangkan buku itu... (saya memberitahu bahawa) ini buku yang mencetuskan elemen ekstremis dalam ibadat. Sebab itu ia diharamkan oleh kerajaan Malaysia. "Bila saya tunjukkan buku ini, saya dituduh, dia (Abdul Rahman) marah saya, menuduh saya mengkafirkan orang dan saya ektremis, saya mengganggu gugat keselamatan Singapura. "Dia hantar emel saya tak balas dan selepas lima enam emel, saya balas dengan saya menjawab saya membentangkan soal-soal yang berkaitan dengan ekstremis.


"(Saya kata) buku kamu diharamkan kerana mengandungi elemen ekstremis. Kamu tak setuju bahagian mana, maklum dan kita boleh bincang bila-bila masa, di Malaysia atau di Singapura," kata beliau dengan menambah Abdul Rahman tidak menjawab emel berkenaan. "Saya emel tetapi tak jawab. Dia tak balas, itu sahaja. "Kemudian dia kata dia tak berpuas hati dan mahu saman penganjur yang menjemput saya menyampaikan ceramah.


"Penganjur itu pun dia dakwa saya ceramah dengan mengkafirkan dia, mengkafirkan pihak wahabi dan mengancam keselamatan Singapura," kata Zamihan dengan mendakwa, beliau hanya bercakap dalam konteks kenegaraan. Zamihan berkata, Abdul Rahman tidak boleh menyamannya dan jika mahu beliau boleh mengemukakan saman terhadap kerajaan Malaysia.
"Saya cakap atas proses undang-undnag. Kalau buku anda diharamkan (Kerajaan Malaysia) bermakna buku anda ada masalah. "Kalau dia hendak saman, saman kerajaan atau penganjur, dan kalau mahu saman saya, hanya sebagai defendan yang ketiga," katanya lagi.
Berita Harian Singapura edisi 11 Jun lalu melaporkan bahawa Abdul Rahman telah mengemukakan saman fitnah jenayah ke atas 10 individu yang memimpin Persatuan Pembangunan Insan dan Akhlak.


Abdul Rahman, 52, dipetik berkata beliau memfailkan saman itu pada 14 April lalu.
Beliau mengemukakan saman itu antaranya ke atas Presiden persatuan itu Tengku Mohamad Fouzy Mahit Jumat; Naib presidennya Aspar Anwar; Setiausaha Noormah Abdul Wahab dan Bendahari Mustafa Ismail. Pertikaian Abdul Rahman dengan kepimpinan persatuan itu berpunca daripada kenyataan yang menurut beliau berunsur fitnah oleh Zamihan semasa badan itu mengadakan seminar bertemakan Mengukuh Pegangan Jalan Yang Selamat di Masjid Sultan 6 dan 7 Feb lalu. Abdul Rahman mendakwa Zamihan telah mencemar nama baiknya dengan menyatakan beliau "mencetuskan pemikiran ekstrem" menerusi bukunya, Pelik Tapi Benar yang diterbitkan Julai 2005.


"Memandangkan fitnah terhadap saya ini telah dibuat menggunakan suatu platform yang mengaitkan tidak secara langsung nama beberapa institusi berwibawa, maka ia mempunyai kesan serius terhadap nama baik saya."Saya rasa sangat perlu mengambil tindakan sedemikian, setelah segala saluran penyelesaian yang lain tidak membuahkan hasil. "Tujuan saya agar masalah ini dapat dijadikan pelajaran pada masa akan datang, bahawa (adalah penting) menjaga hubungan baik dengan saling menghormati dan tidak mengambil pendekatan mencemuh dan mengeji kefahaman orang lain (apatah lagi) antara sesama Muslim," katanya.

Ulasan :


1) Dengan nama Allah, al-Akh Us Abd Rahman Mohamed pernah menulis dalam beberapa email yang ditujukan kepada asatizah Singapura bahawa beliau tidak berpuashati dengan Seminar Ahli Sunnah di atas. Terutamanya terhadap Us Zamihan yang memaparkan pengharamannya bukunya "Pelik Tapi Benar Dlm solat" oleh Kerajaan Malaysia. Email beliau masih ada dengan saya. Jika perlu boleh dipaparkan. Insya Allah.


2) Dalam syarahan saya, saya tidak menuduhnya kafir, musyrik, ahli bid'ah, sesat @ pengganas.Tetapi lontaran pemikiran menerusi bukunya itu didapati mengandungi elemen ekstremis. Jika tidak, mengapa buku berkenaan diharamkan Kerajaan Malaysia? Rakaman syarahan berkenaan ada ditangan saya. Semua pihak boleh menganalisa. Termasuk SB Singapura yang turut mendengar syarahan saya. Saya tidak mengaitkan beliau isu takfir, tasyrik atau tabdi' sama sekali. Sebaliknya, saya mempunyai bukti dari beliau yang mendakwa saya syiah, seminar takfir, sufi yang sesat dan memecahbelah umat Islam Singapura. Naah, sekarang..siapa sebenarnya yang mencemuh siapa? Saya ingin tegaskan kepada semua.. Jika anda bukan dari rumpun Wahhabiy mengapa harus kepanasan bila saya mengkritik 'fahaman Wahhabiy'?Maaflah tuan-puan, saya bukan Ustaz yang hanya kerja cari makan. Sebaliknya, saya akan terus berjuang untuk menentang mana-mana fahaman yang bertentangan dengan Ahli Sunnah Wal Jamaah arus perdana samada Wahhabiy, Syiah, Islam Liberal, HizbutTahrir, Arqam atau mana2 ajaran sesat sekalipun terpaksa berkorban nyawa.


3) Semenjak selesai Seminar dulu hingga sekarang, Us ARM tidak pernah menunjukkan minat untuk menyelesaikan kes berkenaan. Sebaliknya seorang dua individu yang mungkin pengikutnya ada menelefon saya memaki dan mencerca tanpa memberitahu tujuannya menelefon saya. Malah saya sendiri pernah menghantar email dalam asatizah group singapura supaya diadakan debat terbuka antara saya dengan beliau dan diadili oleh SS Mufti Singapura. Tetapi sampai sekarang masih tiada jawapan. Oleh itu, jika ada mana-mana pihak yang ingin mengatur diskusi @ muzakarah terbuka di Singapura, saya bersedia dalam masa 24 jam. Hubungi saya : Zamihan bin Mat Zin : 012 246 5518 atau emailkan : zamihan@islam.gov.my utk urusan rasmi.


4) Buat pengetahuan semua, al-Akh Us Abd Rahman Mohamed pernah memfailkan saman sebanyak dua kali ke mahkamah Singapura untuk memproses samannya kepada beberapa sahabat saya di atas. Tetapi sampai sekarang tiada jawapan dari mahkamah. Ini menunjukkan kes yang difailnya tidak cukup kuat untuk dibawa ke pengadilan. Saya menyepi sebelum ini bukan beerti takut. Tetapi ingin melihat setakat mana tindakan yang boleh dilakukan oleh golongan ini. Kebanyakkan speaker menyampaikan mesej syarahan yang sama, tetapi mengapa hanya saya menjadi sasaranya. Pun begitu, tiada kesedihan dan dukacita bagi saya. Saya yakin dengan perjuangan Akidatu Tanzih.

1 comment:

Unknown said...

salam sheikh
teruskanlah perjuanganmu yang benar ini untuk mendaulatkan islam sebgai addin walupun apa jua onak dan ranjau
kami akan support sheikh dengan doa kami..pegawai jakim kader post

Visit Bil.